Allt du behöver veta om glasögon

Glasögon som vi känner till dem idag uppfanns år 1284, och har genom åren förbättrat livskvaliteten för otaligt många människor. Det finns glasögon för dig som är närsynt, långsynt, och även för dig som har astigmatism. Glasögon är en viktig del av din vardag, så det är bra att informera sig lite om dem.

Vad är det som orsakar synfel?

Vid dålig syn fokuseras ljuset inte direkt på näthinnan, vilket ger dig en suddig syn. Detta kan bero på ett flertal faktorer, exempelvis kan du vara närsynt om ditt öga är för långt. När du blir äldre försvagas musklerna i dina ögon och ditt öga blir mindre flexibelt, vilket påverkar din förmåga att fokusera med dina ögon. Detta leder i sin tur till en suddigare syn.

Hur fungerar glasögon?

Glasögon arbetar varje dag för att hjälpa dig att korrigera din syn, men hur fungerar de egentligen? Det är formen på glaset i dina bågar som utför allt arbete. Buktningen på glaset beror på din form av synfel. Glaset fokuserar ljuset som når dina ögon och gör det enklare för ditt öga att få in skarp information kring din omgivning. Linser fungerar på precis samma sätt, men kan appliceras direkt på dina ögon så du slipper ha på dig bågar.

Styrkan på ett par glasögon beskrivs i plus eller minus. Ett minus indikerar ett problem med närsynthet, medan ett plus indikerar glasögon lämpade för dig som är långsynt. Numret efter tecknet indikerar själva graden av synfelet.

Olika typer av glas

Det finns olika typer av linser för glasögon. Du väljer linser utifrån synfelet som du har.

Progressiva glas

Dessa linser kan korrigera två eller fler synproblem, så du slipper byta mellan glasögon om du är exempelvis både närsynt och långsynt. Progressiva glas rekommenderas ofta till äldre personer, eftersom man när man åldras ofta utvecklar flera olika typer av synproblem.

Terminalglas

Arbetar du ofta framför datorn? Då kanske terminalglasögon är något som intresserar. De erbjuder en bättre ergonomi till arbete framför exempelvis dator då de är designade att fungera optimalt på kortare avstånd.

Lasik

Lasik är en ögonoperation som utförs med laser och kan drastiskt förbättra din syn. Det är en väldigt enkel och kort operation, som kan ta under en halvtimme från början till slut. Målet med operationen är att ändra på din hornhinna så att den på ett naturligt sätt fokuserar ljuset till att nå din näthinna. Närsynthet, långsynthet och astigmatism kan korrigeras med hjälp av denna operation. Det tar endast några dagar att återhämta sig från operationen.

Framtidens glasögon

Google glass, ett par glasögon med inbyggd datorfunktionalitet, blev ingen stor succé. Glasögon med inbyggd teknologi utvecklas dock än idag. Apple utvecklar glasögon som kan bäras hela dagen, och som kan komma att bli ett stort kulturellt fenomen i framtiden.

Besök en optiker om du upplever problem med din syn

Har du synproblem borde du besöka en optiker. En optiker är inte en medicinsk läkare, och skiljer sig alltså från ögonläkare, men är experter inom ögon och syn. En optiker kan examinera din syn och skriva ut ett recept för glasögon eller linser. Visar du tecken på ögonsjukdomar kan en optiker upptäcka detta och referera dig till en ögonläkare. Att besöka en optiker är alltså det första steget du bör ta om du upplever synproblem. Det rekommenderas att du går på synundersökning minst vartannat år.