Glasögon eller linser – vad passar dig bäst?

År 2020 har du som upplever synproblem många alternativ till ditt förfogande. De två vanligaste är glasögon och linser. Har du endast använt dig av det ena eller det andra och är intresserad av att prova på något nytt är detta artikeln för dig. Vad är det bästa alternativet, glasögon eller linser? Svaret beror på dina egna behov och dina egna tycken. Det går inte att definitivt säga vilket alternativ som är bäst, eftersom de har olika för- och nackdelar, men du kan välja ett alternativ som passar just dig bäst. I den här artikeln får du lite information om glasögon och linser samt en kort jämförelse av dessa alternativ.

Glasögon

Glasögon är en form av synkorrigering som sträcker sig nästan tusen år tillbaka. Köper du ett par bra glasögon kan de hålla i flera år, och erbjuder alltså en engångskostnad för synkorrigering. Linserna på dina glasögon fokuserar ljus till ditt ögas näthinna så att bilden du ser blir skarpare. Bekväma glasögon märker du knappt av medan du använder dem, men det kan ta några veckor innan du vänjer dig vid det ständiga trycket på din näsbrygga. Glasögon är lätta att rengöra, lätta att använda sig av och lätta att byta ut. De kan även utgöra en viktig komponent i din personliga stil.

Det finns många olika kategorier av glasögon och det är lätt att välja ut ett par som underlättar ditt synfel. Oavsett om du har astigmatism, närsynthet, långsynhet, eller annat synfel kan du hitta ett par glasögon som underlättar för dig. Det finns även fotokromatiska glas som skyddar dina ögon från skadligt UV-ljus.

Linser

Linser utför precis samma funktion som glasögon på precis samma sätt. De kan även utgöra ett bra alternativ för dig som funderar över en ögonoperation, eftersom ögonoperationer inte är en garanti, enligt en rapport från SVT. Linser är designade att vara flexibla och formar sig efter just ditt öga. Eftersom de placeras direkt över ögat får du med linser inga problem med din periferisyn. För dig som sportar kan linser underlätta avsevärt, eftersom risken att de går sönder är nästan obefintlig. Det är dock inte rekommenderat att man simmar med linser på, eftersom risken för ögoninfektioner ökar. Smuts kan lätt fastna på eller under linser, vilket i sin tur kan leda till fler ögoninfektioner även om man undviker att simma med dem på.

Det finns många olika typer av linser. Vissa linser är ämnade att hålla i en hel månad, andra endast i en vecka, och åter andra lämpar sig endast för endagsbruk. Endagslinser är oftast det enklaste alternativet, eftersom man slipper bekymra sig om linserna i slutet på dagen.

Glasögon kontra Linser

Som sagt finns det inget alternativ som är objektivt bäst. Är budget inget bekymmer och du gillar att sporta och vara aktiv, kan linser utgöra ett bättre alternativ för dig. Linser känns även mer naturliga eftersom din periferisyn inte är begränsad. Däremot kan linser leda till problem såsom ögoninfektioner och torra ögon. Glasögon däremot är billigare, enklare att använda sig av och kan medföra en viss stil och elegans.